Czamaninek Cz 17
ZASTOSOWANIE
Zaprawa Czamaninek jest lekką zaprawą tynkarską ogólnego przeznaczenia do maszynowego wykonywania tradycyjnych tynków wewnętrznych. Może być aplikowana również ręcznie.
PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA
Podłoże powinno być stabilne, nośne i czyste, tzn. wolne od zanieczyszczeń mogących osłabić przyczepność zaprawy. Zbyt chłonne powierzchnie przed tynkowaniem należy zagruntować stosując preparat gruntujący Czamaninek lub zastosować obrzutkę Czamaninek. Przed tynkowaniem sufitu zawsze stosować obrzutkę Czamaninek.
PRZYGOTOWANIE ZAPRAWY
Produkt wsypać do pojemnika zasypowego agregatu tynkarskiego i dobrać wodę w taki sposób, aby zaprawa uzyskała plastyczną konsystencję. W przypadku nakładania ręcznego zaprawę przygotowuje się przez wsypanie suchej mieszanki do naczynia z odmierzoną ilością wody i wymieszanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
SPOSÓB UŻYCIA
W przypadku mechanicznej aplikacji zaprawę rozprowadzać poziomymi pasami, zaczynając od góry. Następnie wyrównać (ściągać) łatą, a po wstępnym związaniu zacierać pacą drewnianą lub styropianową. Grubość warstwy nakładanej jednorazowo nie powinna być większa niż 20 mm. Kolejne warstwy nanosić po wstępnym związaniu poprzedniej. W przypadku nakładania ręcznego zaprawę narzucać kielnią. Świeżo otynkowane powierzchnie chronić przed zbyt szybkim wysychaniem. Narzędzia czyścić wodą bespośrednio po użyciu
ZUŻYCIE
Zużywa się około 13 kg suchej zaprawy na wykonanie 1 m2 tynku o grubości wartwy 10 mm.
PRZECHOWYWANIE
Zaprawę należy przewozić i przechowywać w szczelnych workach, w suchych warunkach (najlepiej na paletach). Okres przechowywania wynosi do 12 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu
DANE TECHNICZNE
Tynk maszynowy lekki cementowo-wapienny Cz 17 | |
---|---|
Proporcje mieszanki | ok. 6 l wody na 25 kg zaprawy |
Temperatura podloza i otoczenia | od +5oC do +25oC |
Minimalna grubość warstwy zaprawy | 5 mm |
Maksymalna grubość warstwy zaprawy | 20 mm |
Napisz do nas!
Masz pytanie? Chcesz zamówić usługę lub produkt? Napisz do nas!